Entitats Impulsores Plastic Free Balearics
Fundació Save The Med
La Fundació Save The Med és una entitat sense ànim de lucre el principal objectiu del qual és la regeneració dels ecosistemes marins de les Illes Balears i el litoral mediterrani. Desenvolupem i apliquem diferents programes i activitats per la reducció de la contaminació per plàstics, d'educació mediambiental, sensibilització i la recerca per la creació i millora de la gestió d'àrees marines protegides. Save The Med ha generat aliances i acords entre parts interessades que permeten millorar i augmentar l'abast i escalar aquestes eines, com una estratègia per aconseguir ampliar la protecció i regeneració dels ecosistemes marins.
IbizaPreservation
IbizaPreservation és una fundació sense ànim de lucre, que treballa per la protecció, preservació i restauració d'Eivissa i Formentera. Fundada fa més de 13 anys, IbizaPreservation aspira al fet que les illes siguin models de sostenibilitat, i que la riquesa natural de les illes sigui considerada un patrimoni vital per al benestar i la prosperitat a llarg termini. Per a això promou consensos, aliances i iniciatives ambientals que implementen solucions per conservar i regenerar els recursos naturals d'Eivissa i Formentera. Des de 2018, ha prioritzat el finançament i l'impuls de quatre projectes estratègics: la Protecció de la Posidònia; Eivissa Produeix; l'Observatori de Sostenibilitat i Plastic Free Eivissa i Formentera.
Beyond Plastic Med
Plastic Free Balearics ha estat co-finançat per l'associació Beyond Plastic Med. Beyond Plastic Med es va crear el 2015 com a iniciativa de la fundació Prince Albert II de Mònaco. Avui dia, l'associació monegasca BeMed reuneix les fundacions Prince Albert II de Mònaco, Tara Ocean Foundation, Surfrider Foundation Europe i IUCN. La seva missió consisteix a desenvolupar i donar suport a una xarxa de parts interessades del Mediterrani compromeses amb frenar la contaminació per plàstics a través de solucions noves i sostenibles.
La Nostra Història
Plastic Pollution Reduction
El 2018 Save The Med va dur a terme el “Programa Pilot: Balears Sense Plàstic” que va consistir en un estudi en el que es va diagnosticar el consum de plàstics d'un sol ús de 45 empreses de diferents sectors econòmics i volums de negoci de l'illa de Mallorca. Amb l'anàlisi de les dades obtingudes i una recerca sobre la gestió i tipologia dels residus plàstics, Save The Med va desenvolupar al costat de la consultora mediambiental Inèdit, una eina innovadora, l'Indicador a les Alternatives Honestes als Plàstics (HAPI per les seves sigles en anglès).
El HAPI ens permet mesurar, comparar i millorar l'impacte ambiental del consum de plàstics d'un sol ús i proposa “Alternatives Honestes” de substitució.
Tot el coneixement atesorat i les estratègies dissenyades han estat integrades en el procés d'harmonització. El nostre desig és que Plastic Free Balearics sigui útil per la protecció dels ecosistemes balears i que es consolidi com un segell de referència de qualitat ambiental a les Illes Balears i al Mediterrani.
L'equip
Core group
Project Manager
Coordinadora
Coordinadora
Project Developer Mallorca
Desarrolladora Técnica
Comunicació
Comunicación
Comunicación
Comunicación
Video
Legal
Asuntos Legales
Coordinació
Coordinadora Regional Ibiza
Coordinador Regional Formentera
Coordinadora Regional Menorca (Beneficiaria)
Plastic Free Ibiza i Formentera
Plastic Free Eivissa i Formentera és un moviment que porta des del 2018 lluitant contra el plàstic d'un sol ús a les Illes Pitiüses. Impulsat per IbizaPreservation, està format per 14 organitzacions sense ànim de lucre.
El moviment aspira a oferir solucions per la reducció i eliminació dels plàstics d'un sol ús en llars, empreses i institucions públiques, mitjançant accions i campanyes de sensibilització, educació ambiental i la Certificació de les empreses compromeses.
La Certificació Plastic Free va ser llançada el 2019 convidant a les empreses HORECA més emblemàtiques de les Pitiüses a començar a eliminar o reduir el plàstic d'un sol ús de les seves operacions, otorgant-los d'una a tres estrelles. Hi ha hagut un gran interès i Plastic Free Eivissa i Formentera van certificar més de 130 empreses. L'any 2020 la Certificació ha estat revisada per incloure fins a 5 estrelles, reconeixent un valor afegit a les empreses Residu Zero.
La certificació Plastic Free Balearics és un pas més cap a un futur sense plàstics. Aconseguir una aliança a nivell balear és una gran oportunitat perquè les empreses del sector HORECA de les illes es posicionin com a destinacions turístiques amb un valor afegit: la cura del medi ambient a través d'un compromís sòlid i autèntic.
Plastic Free Menorca
Es tracta d'un projecte promogut per Menorca Preservation per crear un marc de treball comú, coordinat i consensuat entre les diverses entitats de Menorca que duen a terme accions de diferent naturalesa per reduir la contaminació per plàstics a l'illa.
L'Aliança es formalitza al setembre de 2020 i està formada per cinc entitats de Menorca amb una trajectòria important en la protecció i preservació de l'entorn i que, mitjançant l'Aliança, sumen forces aquesta vegada per lluitar contra el plàstic d'un sol ús. Es tracta de Menorca Preservation, Institut Menorquí d'Estudis, el GOB Menorca, l'Associació Leader Illa de Menorca i Per la Mar Viva. A més, el projecte compta amb el finançament de la Fundació Marilles.
A Menorca, aquest 2021 s'inicia la Certificació Plastic Free per empreses del sector HORECA. Comptar amb l'experiència de les iniciatives desenvolupades amb anterioritat en la resta de les illes de les Balears, i en un sector tan important per l'economia com l' HORECA, és un gran suport. La idea que totes les Balears tinguin la mateixa plastic free certificació, crea un criteri comú per les empreses HORECA de l'arxipèlag, identificant-se com un territori unit contra el plàstic.